Home > Uncategorized > Om kunsten

Om kunsten

November 3rd, 2015

Kunst er fantastisk – det er det ingen tvil om hva som er grunnen til nettopp det er noe av det som er så interessant å diskutere. Kunst provoserer og engasjerer og det går nesten ikke an å leve et liv uten å ha en eller annen formening om kunsten og hva den gjør med oss som mennesker.

Hvorfor er det slik at barn er så glade i å skape noe med pensel eller blyant? Hvorfor er det noen som tar dette med seg inn i voksenlivet og blir utøvende kunstnere? Det er nesten umulig å svare på slike spørsmål og man får kanskje mest svar ved å diskutere mer generelt om kunsten.

Hvorfor blir kunsten til enkelte kunstnere blir sett på som mer høyverdig enn andres? Hvorfor får Marianne Aulie og Aune Sand slakt for sin kunst mens Vebjørn Sand i langt større grad får anerkjennelse? Er bilder av klovner malt i champagne mindre høyverdig enn svigerbror Vebjørns pingviner og isfjell?

Det er nettopp slike diskusjoner som er med på å gjøre kunst så utrolig interessant som det er! Hvorfor hater noen abstrakt kunst mens andre elsker kunst som er faktisk viser et reelt motiv? Er det slik at den abstrakte kunsten blir nettopp for abstrakt? At det ikke oppleves som kunst når det ikke ligger noen åpenbare motiver bak? Er det slik at faktisk dyktighet med penselen eller det redskapet man dyrker blir opphøyet i langt større grad enn om man lager abstrakte bilder? Kanskje er det slik, men blir den abstrakte kunsten noe ‘mindre’ kunstnerisk av den grunn? Kan ikke en kunstner fritt få lage et produkt som kan tolkes i en hvilken som helst retning?

Det kan jo ikke bare være Nerdrumer i kunstverdenen? Kunstnere som maler figurativ og detaljert kunst, og som høster anerkjennelse for dette? Det er utrolig vanskelig å svare på spørsmål som dette, og slike diskusjoner som kommer som følge av disse er noe av kjernen i kunst og som gjør den så interessant!

Categories: Uncategorized Tags: